Voluntari pentru refugiați

Refugiații sunt atât de disperați să părăsească țara mamă încât pornesc la drum chiar dacă nu sunt pregătiți fizic pentru traseul ăsta.

Mai devreme am postat o fotografie cu o femeie în scaun cu rotile care trece granița Grecia – Macedonia. Apoi, lângă sârmă ghimpata, printre sticle de plastic, pungi goale, pantofi răpciugoși, periuțe de dinți și alte gunoaie, își face loc un voluntar grec care îi îngrijește pe refugiați. Îi spune polițistului macedonian îmbrăcat în camuflaj că trebuie ca el să sune la crucea roșie. O femei este gravidă în luna a patra și are nevoie de un scaun cu rotile. Vine ambulanța, iar femeia pășește ușor, ușor în Macedonia, împreună cu cei doi copii și soțul care le mulțumește cu ardoare ajutoarelor.

Șeful voluntarilor îi ceartă pe niște refugiați care au încercat să treacă ilegal, dar au fost prinși de polițiști – “Acum mergeți la capătul cozii, o să plecați de aici mâine. Ăștia au arme și gloanțe, nu mai faceți prostii.” Printre arabi e un bărbat infirm.

Tipul revine, se oprește la sârmă ghimpata și le spune organelor de ordine că unul dintre copii e bolnav de leucemie. Nu poate să stea în căldura asta insuportabilă și e urgent să intre în țară cât mai repede. Polițistul își aranjează cureaua încărcată de pistol, gloanțe și pulan și dă robotic din cap că da.

Apoi vine la mine și mă ușuie. Credea că sunt un turist, nu am voie să stau aici fără nu știu ce acreditare. Ameen îmi dă mesaj, cică polițiștii macedonieni îi controlează prin toate bagajele, iar asta va dura până mâine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *