“Hai, Mako, c-am ajuns“, mă trezește Thomas cu voioșie. Suntem în parcare la Mec, pare o autostradă. Belgrad, tati!

Mai devreme am trecut ilegal granița dintre Macedonia și Serbia, o bornă albă pe un câmp. Am profitat de ocazie și am traversat de cinci ori înainte și-napoi, ca să întrec recordul lui Thomas de la granița cu Grecia.

Un polițist apărut din câmp ne-a chemat la ordine și ne-a rugat să nu îi facem poze cum o freacă, sau așa ceva.

Ne-am întors după câteva poze și am înghețat patru ore la autostop, înconjurați de rakeți care cară refugiați în capitala sârbă cu 200 de euro bucata.

refugiati-1410763

“This is Serbia, it is not safe my friend!“, ne-a zis unul din zecile de băiețași care fac ture pe autostrada până la Belgrad. Nimeni n-o să ne ia la autostop și ar fi mai bine să plecăm, a insistat tipul. Am înțeles aluzia, așa că ne-am întors în vamă, să agățăm o mașină înainte s-apuce să bage a cincea.

După vreo 20 de minute, o cântăreață la nunți care se întorcea singură în Bosnia ne-a întrebat dacă suntem băieți buni, și-a aruncat cumpărăturile în spate și ne-a săltat din vântul tăios.

În câțiva kilometri s-a convins că suntem ok, așa că l-a pus pe Thomas să conducă mașina până în Belgrad.

Pe la trei dimineața ne-am luat bagajele și am prins un taxi până în gară. Șoferul ne-a povestit într-o engleză impecabilă cu accent nemțesc cum duce gratuit familii de refugiați la hotel, când plouă. A lucrat șaișpe ani în Germania, dar cică oricât ai sta acolo, oricât de bine vorbești limba și oricât de neamț arăți, tot ești tratat ca un străin. Așa că s-a întors acasă.

În Belgrad, localnicii sunt chill cu situația. Am văzut oameni care le cumpără copiilor apă și dulciuri, chiar și polițiștii sunt cumsecade.

Cei mai bucuroși sunt proprietarii de chioșcuri, chinezii care vând haine și patronii de autobuze care fac zeci de mii de euro pe zi. Drumul din Belgrad până aproape de graniță costă 15 euro, sunt autobuze non-stop.

refugiati-1410867

La destinație, lumea își încarcă aparatura în tabăra UNHCR, ca să-și poate accesa hărțile în drumul ilegal spre Ungaria. Niciun plan nu e bătut în cuie, nu apuc să fac nimic, decât să-mi dau seama că mi-am scăpat portofelul cu acte și card în autobuz. Mai am doar pașaportul, dar nu e timp de depresie.

Trecem ilegal.

»»» Continuarea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *